Recepty na příkrmy od 10. měsíce; zvládne každá maminka!
Recepty na příkrmy od 10. měsíce: 3 jednoduché recepty pro každou maminku
Od první lžičky uběhlo už pár měsíců. Miminko ochutnalo mnoho. A pestrost dětské gastronomie pomalu nabírá obrátky. Jaké recepty na příkrmy od 10. měsíce můžete svému miminku připravit? Poradíme vám, jak si s vařením ušetřit práci a jak pro své nejmenší udělat na jeden zátah celé restaurační menu.
Vymýšlíme recepty na příkrmy: od 10. měsíce papáme kousky
Maminky touží dát svému miminku to nejlepší. Mateřské nebo kojenecké mléko je stále velmi důležité, a to až do druhého roku. Do role ale čím dál více nastupuje rozmanitější strava. Úspěšně zavedené potraviny se doplňují dalšími, chuťové buňky miminka praskají ve švech a objevují spousta zajímavých i méně poutavých chutí.
Ne vždy se daří, aby děťátko jedlo, cokoliv mu přistane na stůl. A s ukončeným 10. měsícem se navíc dostáváme do další fáze. Nastupuje poznávání struktury jídla. A to je opět něco nového, co děti nemají zrovna v lásce. Ty kyselé pohledy miminka si zkrátka vychutnáte.
Jak vypadá strava 10měsíčního kojence?
Na snídani miminku stále stačí kojenecké nebo mateřské mléko. Na svačinku jste už od 7. měsíce mohli zavést ovocně-mléčnou svačinku. K obědu střídáme masozeleninový příkrm příkrmem zeleninovým se žloutkem. Ten má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin omega-3, které jsou tolik potřebné k správnému rozvoji mozku a centrální nervové soustavy. Vaječný bílek ještě, až do jednoho ročku, dávejte stranou (prostě ho snězte).
A co odpolední svačinka? Na tu se zúročí bílý jogurt s ovocem nebo i kousek pečiva s pomazánkou. Na večeři se do bříška přidá mléčná obilná kaše v různých obměnách. A aby miminko spokojeně usínalo, k druhé večeři ho nakojíme nebo dokrmíme kojeneckým mlékem.
Jestli váš malý nezbedníček nechce papat, zkuste ho motivovat designovou úpravou jídla. Sendvič vykrojený to tvaru medvídka se papá mnohem lépe. Stejně tak vám k hravému baštění poslouží roztomilé sady dětského nádobí.
3 skvělé recepty na příkrmy od 10. měsíce, na kterých si vaše miminko pošušňá!
Sladké jablečné kapustičky s bramborem a kuřecím masem
Na dva hlavní chody potřebujete:
- růžičkové kapustičky (cca 120 g)
- brambory (cca 120 g)
- jablka (cca 40 g)
- kousek kuřecího řízku (cca 100 g)
- vodu
- kvalitní tuk (máslo, olej)
Jak to ukuchtit:
- Brambory a jablka oloupeme.
- Všechny suroviny kromě kapustiček nakrájíme na menší kusy a dáme vařit spolu s menším množstvím vody.
- Vaříme do měkka.
- Pak suroviny scedíme (vodu si necháme), rozmačkáme na větší kousky.
- Maso nakrájíme na malé kostičky.
- Jídlo si rozdělíme na dvě porce, smícháme a zředíme podle potřeby vodou.
- Do jedné porce přidáme více masa a zakápneme olejem (přidáme kousek másla).
- K porci na druhý den k příkrmu přidáme vařený žloutek.
Bramborová kaše s brokolicí (květákem) a šunkou
Co potřebujete:
- brambory
- brokolici (květák)
- šunku
- vodi
- olej nebo máslo
Jak to ukuchtit:
- Množství surovin si připravte podle potřeby.
- Na jednu porci stačí menší brambora a pár růžiček brokolice.
- Bramboru oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Dáme vařit spolu s brokolicí a trochou vody.
- Vaříme do měkka.
- Pak zeleninu pomačkáme vidličkou, zředíme trochou vody (ve které jsme ji vařili).
- Zjemníme kapkou oleje.
- Šunku nakrájíme na kostičky, přidáme a promícháme.
Boloňské špagety
K receptům na příkrmy od 10. měsíce musíte miminku přidat i tento oblíbený pokrm. V odlehčené baby-friendly variantě.
Co potřebujete:
- 50 g hovězího mletého masa
- 4 zralá rajčata (mohou být přímo loupaná)
- 1 mrkev
- kousek pórku
- vodu
- olej (máslo)
- špagety
- 1 lžičku strouhaného sýra
- špetku sušené bazalky a tymiánu
Jak to ukuchtit:
- Mleté maso orestujte na kapce tuku.
- Přidejte nastrouhanou mrkev, nakrájený pórek a oloupaná rajčata.
- Podlijte trochou vody, přidejte bazalku a tymián.
- Poduste asi 15 minut.
- Mezitím si uvařte špagety, které předem nalámete.
- Před podáváním posypte sýrem.
Tip: Nemáte loupaná rajčata? Nevadí. Oloupejte si čerstvá jednoduše tak, že je u stopky nakrojíte do křížku a pak na minutu hodíte do vroucí vody. Následně je zchladíte a oloupete úplně snadno.
Nebaví vás vařit malé porce na každý den? Dejte je do mrazu!
Děťátko v 10 měsících toho příliš nesní. Pokud není Otesánek. V opačném případě máte tři možnosti. První je vaření každý den (nebo na dva dny). A to zvlášť pro drobečka. Druhou variantou je vařit pro všechny strávníky, ale stravu plně přizpůsobit nárokům miminka. Solit až na závěr, nezdravě nemastit, nekořenit. U některých pokrmů to jde, u jiných je to kumšt. A konečně třetí možností je mražení jídla. Navařit více jídla, rozmačkat, nechat vychladnout a rozdělit ho do výrobníku ledu. Pak jen kostičky rozmrazit, ohřát a může se baštit.
Odvážné maminky se ještě rády pustí do jiného způsobu konzervace – zavařování. Je ale potřeba pamatovat na to, že se z pokrmu vytratí více živin a riziko množení mikroorganismů při špatném kusu není vyloučeno. Proto je mražení šetrnější a zároveň bezpečnější. A navíc, pokud potřebujete, můžete sáhnout po hotovém kupovaném příkrmu.
V mrazáku lze mít celé restaurační menu až na celé 3 měsíce. Připravte si klidně několik obměn jídel. Uvařte si zeleninu i maso pospolu. Například mrkev, celer, petržel, brambory, brokolici, dýni, cuketu a k tomu na kousky nakrájené krůtí prso (nebo jiné maso). Po uvaření si jednotlivé suroviny nadělte a zkombinuje různé varianty.
Jako přílohu nemusíte dávat jen brambory, ale i zdravější a dětmi oblíbené batáty, rýži, těstoviny, bulgur, pohanku. Jednotlivé ingredience namačkejte, maso nakrájejte na maličké kousíčky, vodu ze zeleniny a masa si nechte na zředění konzistence podle potřeby.
Tip: Chcete dát miminku prostor, aby papalo samo, ale už se vám několikrát stalo, že celá miska s jídlem letěla na zem? Podívejte se, jak fungují naše misky s přísavkou. A k nim si můžete rovnou pořídit celou sadu dětského nádobí, která udělá z každého jídla zážitek.
Jak velké porce miminku připravit?
V oku už asi máte, kolik toho vaše děťátko spapá. Opět závisí na tom, jak moc velkého jedlíčka máte. Ideálně velká porce na oběd bude vážit asi 200 gramů. Pokud si to chcete navážit, připravte si takto velké porce. Do kolika ledových tvořítek se to vejde? Pak jen vytáhnete například 7 kostiček a máte to. Zamrazovat jde i v sáčcích nebo mističkách. Myslete však na to, aby se to dalo lehce a co nejrychleji rozmrazit.
A při rozmrazování před konzumací postupujte rychle a šetrně. Do mističky si vyloupněte potřebné množství kostiček příkrmu. Misku postavte nad hrnec s trochou vody a ohřívejte nad takto vzniklou párou. Míchejte, dokud nebude jídlo rozmrazené a rovnoměrně prohřáté.
A co pitný režim?
Kojenec by měl denně vypít asi 200 ml tekutin. Pokud to do sebe nedostane, nezoufejte, protože musíte počítat i s tím, že vodu obsahuje i spousta potravin nebo mateřské mléko. Jako ujištění slouží dostatek pomočených plen. Za jeden den počůrá zhruba 6 jednorázových plenek.
K pití je nejvhodnější čistá kojenecké voda nebo dětský čaj. Ovocné džusy nedoporučujeme, a pokud ano, pak hodně zředěné. Děti se v tomto období učí pít z hrnečku s brčkem a přijde jim to dost zábavné.
Stolování miminka pro rozvoj i kulturu
Vaše desetiměsíční zlatíčko bude určitě vděčné za objevování světa kolem sebe. A to platí i při jídle. Hrát si s jídlem, babrat se v něm, házet ho na zem nebo na zeď – to není nic neobvyklého. Pokud vám bude trhat lžičku z ruky a bude chtít jíst samo, nechte ho.
Jako prevence nepořádku poslouží omyvatelné bryndací košilky. Úžasné jsou také silikonové bryndáky s kapsou, kde všechno napadá a steče. Navíc takový bryndák není potřeba vůbec prát. Stačí ho umýt vodou (a mycím prostředkem).
Tak ať vám to hezky papá!